Ne hagyja, hogy egy panoráma röntgen becsapja. Minden komolyabb fogászati beavatkozás, mint például egy implantáció gondos diagnózis felállítását és tervezést igényel. Ez lehetetlen a CT-vizsgálat során készült pontos háromdimenziós képek nélkül.

fogaszati-ct-felvetel-implantatum-beultetes-elott-debrecen

A 3D CT felvétel ma már elengedhetetlen feltétele egy sikeresen végrehajtott implantációnak, bölcsességfog eltávolításának vagy gyökérkezelésnek. 

A hagyományos 2D panoráma röntgenfelvétel nem nyújt elegendő információt az orvos számára egy műtét megtervezéséhez és végrehajtásához. A 2D felvétellel ellentétben a 3D-s felvételek pontos diagnózis felállítását teszik lehetővé kizárva a kétségeket és találgatásokat. A CBCT magas felbontású, részletes képet ad az állcsontok formájáról, melynek köszönhetően a fogászati beavatkozások hatékonyságát maximalizálni, a kezelési időt minimalizálni tudjuk.

Az implantáció pontos tervezést igényel, amely során az orvos felméri a páciens csont mennyiségét, azok anatómiai elhelyezkedését, azért,  hogy az implantátumokat a legideálisabb pozícióba tudja behelyezni. Ennek a folyamatnak elengedhetetlen feltétele a 3D felvétel. 

A 3Ds felvétel nem csak az orvost segíti a munkájában, hanem a páciens számára is könnyen láthatóvá, érthetővé és elfogadhatóvá teszi a szükséges kezelési tervet. Nagy előnye a Cone Beam CT-nek a hagyományos CT-vel szemben, hogy sugárterhelése lényegesen alacsonyabb. 

1. A páciens állapotának felmérése

Az előzetes CT-vizsgálat elvégzésének első legfontosabb szerepe, a beteg fogászati állapotának felmérése.

A 3D CBCT felvétel segít feltérképezni az eltávolításra és pótlásra szánt fogakat. Pontosan meghatározza más létfontosságú struktúrák elhelyezkedését és térbeli formáját, mint például az alsó állcsontot ellátó idegek, erek és az arcüreg. Ezen kritikus struktúrák mindegyikének megkeresése, elemzése és értékelése a különbség a sikertelen és a sikeres műtét között.

Az orvos a CT felvételt, mint egy guideline/ iránymutatás használja, annak érdekében, hogy az implantáció beültetése során elkerülje ezeknek a struktúráknak a megsértését, amely a páciensnek hosszú távú szövődményeket okozhatna.

2. Az állkapocscsont mennyiségének és minőségének megállapítása

A CT felvétel különösen kritikus szerepet játszik annak meghatározásában, hogy a páciens rendelkezik-e megfelelő mennyiségű és minőségű csonttal, amelybe az implantátum behelyezhető.
Az állcsont egy háromdimenziós szerkezet, különböző magasságú-, szélességű- és hosszúságú területekkel. Az egyszerű kétdimenziós röntgenfelvételek nem adnak elegendő információt a különböző anatómiai tulajdonsággal rendelkező páciensek egyedi állkapocs struktúrájáról, csontuk mennyiségéről, minőségéről és a potenciálisan gyenge területekről.

Előfordul, hogy a páciens panoráma röntgen felvétele megfelelő állkapocscsont struktúrát feltételez, azonban a valóságban a csont túlságosan vékony. Vagy éppen ellenkezőleg, a kezdeti röntgenfelvétel alapján, az orvos helytelenül elutasítja az implantációt. A csont mennyiségi és minőségi tulajdonságainak a megállapítására a CT-vizsgálat a legjobb döntés.

3. Az implantátumok precíz elhelyezése

Az implantátumok behelyezésénél a precizitás kritikus fontosságú. A pontos elhelyezése azonban csak szerencse kérdése a CT-vizsgálat által biztosított részletes, háromdimenziós képek nélkül. 

Az implantátum megfelelő helyre történő behelyezéséhez fontos hogy ne csak sebészi, hanem protetikai szempontból is egyaránt a legjobb helyre legyenek megtervezve és behelyezve az implantátumok. Megfelelő diagnosztika és tervezés nélkül behelyezett implantátum fájdalmat, kényelmetlenséget és végül az implantátum elvesztését eredményezheti. 

Tervezés hiánya nélkül ha az implantátum rossz pozícióba kerül behelyezésre, akkor megsértheti az ideg és ér képleteket vagy akár az arcüreget, amely súlyos szövődményeket okozhat.

 

Klinikánkon helyben végzünk CBCT felvételt. Ha további kérdése van a CT-vel vagy a fogbeültetéssel kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Mindig örömmel segítünk.