„Hát ezt a fogat bizony gyökérkezelni kell!” – tudta, hogy ha ez a mondat elhangzik a kezelőorvostól, akkor 10 páciensből 9-et ez megrémít?

 

Miért kell gyökérkezelni a fogat?

Legtöbbször azért, mert a fogszuvasodás már olyan mély, hogy a fog belső üregét is eléri. Előfordul az is, hogy egy régi tömés alá romlik, vagy egy új tömés készítésekor véletlenül megsértik a fogbélkamrát. Emiatt a fogbélkamrába szabadon bejutnak a baktériumok, amelyek aztán a fogüregben gyulladást okoznak. Az elszaporodott baktériumok a gyökér csúcsán, a csontban okoznak gyulladást. Ez az oka annak is, ha granulómák, tályogok vagy ciszták alakulnak ki a gyökércsúcson. A hosszabb ideje fennálló bakteriális gyulladás a szervezetben máshol (hajas fejbőr, szem, ízületek, szív stb.) úgynevezett másodlagos betegséget, gócbetegséget okozhat (hajhullás, ízületi gyulladások, mozgásszervi problémák, nőgyógyászati panaszok stb.). Ezért fordul elő sokszor, hogy például a hosszú ideje fennálló ízületi gyulladás egy rossz fog gyökérkezelése után elmúlik.

gyulladt-fog-gyokerkezeles-gyokertomes

Gyökérkezelés – hogyan történik?

Gyökérkezelés során a fog belső üregrendszerét tárjuk fel, tisztítjuk ki, és zárjuk le hermetikusan. Így a csontban a bakteriális fertőzést megszüntethetjük. Hagyományos gyökérkezelés esetén ez több alkalommal történő kezelést igényel, ami több alkalmat és több időt jelent a paciensnek. A mikroszkópos gyökérkezeléssel a kezelés sikerességét magasabb szintre lehet emelni és akár egy alkalom alatt befejezhet

mikroszkopos-gyokerkezeles-forma-dental

Gyökérkezelés mikroszkóppal

A szabad szemmel alig észrevehető gyökércsatornák feltárása a mikroszkóp akár 20x-os nagyításában könnyedén elvégezhető és így lesz a legnagyobb esélyünk a baktériumok elpusztítására és a gyulladt fog megmentésére. A gyökérkezelés és a gyökértömés sok esetben egy ülésben elvégezhető, nem kell többször, akár hetekig visszajárni a fogorvoshoz.

A mikroszkópos gyökérkezelés témáról olvashat még bővebben ITT.

Amennyiben lényegesen kevesebb idő alatt szeretne “túlesni” a gyökérkezelésen (a hagyományos eljárásokhoz képest rövidebb idő alatt), akkor jelentkezzen az alábbi űrlapon: