A terhesség alatt a helyes szájhigiénia fenntartása elengedhetetlen a magzat egészsége szempontjából.

A várandósság időszakában a kismamák étkezési szokásai megváltoznak. Az előforduló hányinger és hányás következtében a szájüregi pH egyensúlya felborul, amely következtében szájszárazság és rosszabb szájhigiénia alakulhat ki.

A hormonális változások által felerősödő gyulladásos folyamatok következtében nagyobb eséllyel alakulnak ki parodontális problémák, mint fogínygyulladás, fogágybetegség, fogszuvasodás, ínyvérzés vagy erózió. Ezek mind hatással lehetnek a méhben fejlődő magzatra.

Bizonyítottan kimutatható, hogy a fogágybetegségben szenvedő kismamáknál a magzat születési súlya jelentősen alacsonyabb lehet a normális születési súlynál, illetve koraszüléshez vagy súlyos esetben vetéléshez vezethet.

Ezért a terhesgondozásnak elengedhetetlen része kell, hogy legyen a kismama szűrés és a terápiás jellegű, professzionális szájhigiénés kezelések elvégzése annak érdekében, hogy a terhesség során megóvjuk a magzat egészségét és minimalizáljuk a szülést befolyásoló negatív tényezőket.

Ínygyulladás terhesség alatt

A fogínygyulladás előfordulása terhesség alatt 50 és 100% között mozog, amely a megemelkedett progeszteron és ösztrogén hormonszint hatására alakul ki. Eleinte különösebb panaszt nem okoz a kimamáknak, azonban a terhesség előrehaladtával az egyre súlyosbodó krónikus ínygyulladásnak már a tünetei is érezhetőek és láthatóak lesznek. Ilyen az élénkvörös, duzzadt íny, amely gyakran vérzik is fogmosáskor. Az hosszú távon fennálló ínygyulladás következménye a fogágybetegség kialakulása.

A szülés után az ínygyulladás általában spontán módon rendeződik, azonban a teljes gyógyulás csak a helyi irritatív tényezők megszüntetése után érhető el. Ezért nagyon fontos a kismamának a várandósság  alatt és utána is a rendszeres fogkőeltávolítás és az esetleges elálló szélű tömések vagy koronák korrekciója. Ugyanis a nem megfelelően illeszkedő pótlások a baktériumoknak kiváló helyet biztosítanak a szaporodásra és az ínygyulladás fenntartására.

A koraszülés és a kis születési súly összefüggése a fogágybetegséggel

A szervezet bármely pontján fennálló gyulladásos folyamat során gyulladásos citokinek termelődnek (IL-1, IL-5, TNFα, PGE2). Ezek bejutnak a keringésbe, ezáltal a méhébe, majd a magzatvizébe. Ezek a citokinek lokálisan fokozzák a prosztaglandin felszabadulását, mely a szülés beindításában játszik fontos szerepet. Ha a kismama prosztaglandin szintje elér egy kritikus értéket, akkor megindítja a szülést, függetlenül attól, hogy az épp időben bekövetkező fiziológiás folyamat, vagy sem.

A fogágybetegséget okozó Gramm-negatív baktériumok gyulladáskeltő hatása során, olyan mennyiségű citokin termelődik a szervezetben, ami már elegendő ahhoz, hogy eljutva a méhlepénybe és a magzathoz, képes a szülés idő előtti beindítására.

A koraszülő nők körében folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy lényegesen rosszabb parodontális állapottal rendelkeznek, mint a nem koraszülő nők. A súlyos fogágybetegségben szenvedő kismamák esetében csaknem 8-szor nagyobb a koraszülés bekövetkezésének a valószínűsége.

Az újszülöttek köldökzsinórjából vett vérből végzett vizsgálatok is kimutatták a fogágybetegség és a kis súlyú újszülöttek közötti kapcsolat. A vérben talált parodontopatogén baktériumok ellen termelt IgM típusú antitesteket nem képes átjutni a placentán, ezért a jelenlétük mással nem magyarázható, minthogy a baktériumok  bejutottak a magzatba és ott termelődött ellenük ellenanyag.

Klinikai vizsgálatok alapján mondhatjuk, hogy a fogágybetegségben szenvedő kismamák esetében, akik már a terhesség előtt is végeztek parodontális kezelést, lényegesebben kisebb arányban fordul elő koraszülés.

Klinikánkon kiemelten fontosnak tartjuk a kismamák egészségét és fogászati szűrését. Várandós vagy gyermekvállalás előtt álló leendő kismamáknak komplex fogászati és orális rákszűrést végzünk. Ha további kérdése van a Kismama szűrés csomagunkkal kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Mindig örömmel segítünk.