Mi az a fogászati betét? Milyen esetekben javasolt a tömés helyett?

A fogászatban ma már több lehetőség közül választhatunk, amikor egy lyukas fog helyreállításáról van szó. Készülhet hagyományos tömés vagy kérhetjük a fogorvosunktól a korszerűbb fogászati betétet.

fogaszati-betet-inlay-onlay-overlay-debrecen

A fogászati betétek segítségével akár 15-20 évre tartósan helyre lehet állítani a szuvas fogakat, amelyek így esztétikusak és nagy rágó stabilitásúak lesznek. A betétek fogtechnikai laboratóriumban készülnek, így teljes mértékben egyediek, pontosak, megőrzik az egyén eredeti harapását. A betétek nem tartalmaznak semmiféle allergén anyagot, így biztonsággal alkalmazhatóak bárkinél.

A betéteknek három fajtáját különböztetjük meg kiterjedésük alapján vagyis, hogy a fog milyen hányadát és mely területeit pótolja. Ez alapján lehet inlay, onlay vagy overlay. Inlayről beszélünk, ha a pótlás csak a rágó felszínt érinti, onlayről, ha a fog egyes csücskeire is kiterjed. Overlay esetén pedig a csücskök és barázdák egészére kiterjed a pótlás. 

Létezik korszerűbb megoldás a fogcsiszolás és a korona helyett?

A fogászati betétnek köszönhetően a töméssel már nem helyreállítható, nagymértékben szuvas fogakat is lehet rehabilitálni anélkül, hogy további foganyagot vesztve lecsiszolnánk, majd koronával látnánk el.

Milyen anyagból készülhet az inlay? 

Az inlay háromféle anyagból készítünk: kompozit, préskerámia és arany.

Hogyan készül a fogászati betét? 

A hagyományos esztétikus tömések együlésben készülnek, ezzel szemben a betéthez két időpontra van szükség.

Az első alkalommal a preparálás történik, amely során eltávolítjuk a korábbi alászuvasodott részt a fogból és tökéletesen kitisztítjuk. Majd mindkét állcsontról lenyomatot veszünk, így a teljes fogazat illetve a harapasi kulcs segítségével a páciens egyéni harapását is modellezni tudja a technikus, ennek megfelelően teljesen egyedi betét készül. A fogat ideiglenes betéttel látjuk el a végleges munka elkészültéig. 

Második alkalommal történik a betét beragasztása. A fogorvos ellenőrzi a fogbetét pontosságát és funkcióját. Ellenőrzi a széli záródást, illetve a kontaktpontok tökéletességet. 

A mai technikákkal készülő betétek hosszú távon jelentenek tökéletes megoldást a fogaink számára mert rendkívül pontos kontaktpontok, valamint esztétikus és valódinak ható rágófelszín alakítható ki velük. Az élettartamuk pedig jóval meghaladják a tömésekét. 



fogaszati-betet-inlay-onlay-overlay-forma-dental-clinic

Ha további kérdése van a betétekkel kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Mindig örömmel segítünk.